Darija Dolanski Majdak

Akademska slikarica

Traktarij

TRAKTARIJ

Osam ploča od prozirnog pleksiglasa, prorezanih do pola i umetnutih tako što su četiri ploče postavljene u jednom smjeru, a preostale četiri poprijeko, pod pravim kutom na njih – tvore kocku dimenzija 50x50x50 cm.

Ovih osam ploča ulaze u plitke utore donje podložne ploče.

Bijelim markerom izvučene su linije koje tvore kvadrate veličine 10×10 cm. Oni su obojani akrilnom bojom i to po sljedećem principu: svaka boja  ponavlja se samo jedamput u svakom vodoravnom, odnosno horizontalnom redu.

Gledajući kocku odozgo i iz kosa, čini se kao da obojani kvadrati «lebde» slobodno u prostoru.

Ako kocku postavimo u očište i gledamo njene dijagonale, obojani kvadrati počinju se izravnavati iz raznih perspektivnih skraćenja i grupirati u smirenijim ritmovima.

U četiri «an face» pogleda   (dok je kocka na postamentu u očištu) otkrivaju se njena četiri glavna izgleda, od kojih su dva i dva zrcalno simetrična. To su četiri osnovne slike u kojima su boje raspoređene po gore navedenom principu.

Ova kocka zove se Traktarij, jer je kćer jednom prilikom došla doma iz škole i rekla svakom ukućanu (roditeljima, te bratu i sestri): „Ušli smo u Traktarij“. „U što?“ pitali smo svi. A ona će opet: „U Traktarij.“ Nakon stalnog ponavljanja, odjednom smo shvatili što ona govori: „Ušli smo u trag (djevojčici) Tari.“ Tara je uskoro otišla u drugu školu i svi su je ubrzo zaboravili, a moj „Traktarij“ također je, nakon skitnje po raznim galerijama, nekud nestao i još je negdje živ, no nažalost, izgubio mu se trag.

Darija Dolanski Majdak